http://www.revista-reinvierea.ro/ , DIN LUGOJ, JUD TIMIS – ROMANIA, REPREZENTATA DE Raimondo-Mario Rupp

Sambata, 10 septembrie 2016, la ora 8:00, un grup de 500 de romani care se aflau in pelerinaj la Roma, cu ocazia anului jubiliar al milostivirii, au participat la audienta jubiliara tinuta de catre Sfantul Parinte Papa Francisc, in Piata „Sf. Petru” . Dupa „Audienta Jubiliara”, Papa Francisc a salutat grupul de pelerini din Romania! 

Începând cu 20 august 1083, ziua canonizarii Regelui creștin Ștefan, națiunea maghiară sărbătorește cu fast aceasta zi. La început, în orașul Szekésfehervár și după mutarea capitalei la Buda, iar din 1873 în Budapesta. După cel De-al Doilea Razboi Mondial, regimul comunist a abolit Ziua Sfântului Ștefan, astfel că începând cu 20 august 1950, s-a sărbătorit Ziua Constituției, iar mai târziu, Ziua Recoltei (a pâinii). 

Stabilindu-mă de mai mulți ani în Budapesta, mi-am creat un bun obicei de a merge anual să-mi potolesc dorul de România, poposind la una sau chiar două mănăstiri, unde să-mi pot încărca sufletul duhovnicește. Poate că ultimii zece ani din țara mea pe care i-am trăit în preajma unei mănăstiri au avut o influență deosebită asupra sufletului meu în care am strâns bucurie lăuntrică și multă încărcătură pozitivă.

19 februarie, zi declarată sărbătoare naţională în decembrie 2015, a fost marcată şi de Institutul Cultural Român din Budapesta, prilej deosebit de a-l omagia pe Constantin Brâncuşi cel denumit pentru prima dată în America, “părintele sculpturii moderne”. Evenimentul subscris programului naţional „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși” , s-a derulat în parteneriat cu Centrul de Cercetare Documentare şi Promovare Constantin Brancuşi.